‘Kijk papa, ik kan rennen!’

Racerunning bij CIFLA                                                       

Er gebeurt veel bij de Nijmeegse atletiekvereniging Cifla! Momenteel hebben we ongeveer 330 leden en zijn we druk bezig om een nieuwe, bijzondere activiteit te ontplooien: racerunning. Graag vestigen we uw aandacht op dit initiatief, dat het voor jongeren met een beperking mogelijk maakt om te lopen en rennen.

 

 Een klein jaar geleden werd Cifla gevraagd om een clinic racerunning te geven aan mensen met een lichamelijke beperking. Met behulp van speciaal ontworpen racerunners kregen zij de mogelijkheid om te lopen en zelfs te rennen. Het gebruik van de racerunner geeft mensen met een lichamelijke beperking de kans om actiever deel te nemen aan de samenleving. Zo kunnen ze bijvoorbeeld sporten met leeftijdsgenoten, zijn ze mobieler en kunnen ze gemakkelijker mee wanneer het gezin een uitstapje maakt. Zeker voor een jongere die de hele dag in een rolstoel zit of slecht ter been is, is racerunning een prachtige ervaring.    

Na deze succesvolle clinic, die ontzettend goed werd ontvangen door de deelnemers, zijn we op zoek gegaan naar partners om samen een langdurig project voor racerunning op te zetten. In samenwerking met Uniek Sporten van de gemeente Nijmegen, de Sint Maartenskliniek en diverse scholen voor jongeren met een beperking (de Maartensschool en de Werkenrodeschool) willen we racerunning mogelijk maken binnen de reguliere atletiekvereniging.

Tot nu toe hebben we al zeven racerunning-trainingen gegeven aan tien jongeren tussen de 10 tot 14 jaar, die dolenthousiast waren.

Ons doel is om dit vanaf mei structureel aan te bieden in ons trainingsaanbod. Op termijn hopen we een groep van twaalf tot vijftien jongeren te kunnen trainen; momenteel staan er al acht jongeren te popelen om mee te doen. We hebben ook al een groep van drie trainers die de jongeren gaat begeleiden.

In de Gelderlander van dinsdag 7 februari 2017 stond een prachtig artikel over deze activiteit.

Ons doel: eigen racerunners

Cifla wil graag een aantal racerunners aanschaffen om jongeren met een beperking te helpen bij het bewegen. Momenteel lenen we racerunners van de Maartenskliniek en Werkenrode, maar ons streven is zo snel mogelijk niet meer afhankelijk te zijn van de materialen van school. Met de aanschaf van vijf racerunners in verschillende maten komen we al een heel eind, waardoor jongeren met een verschillende lichaamsbouw kunnen deelnemen aan de trainingen.

De aanschafkosten van een racerunner zijn ongeveer € 2.300,- per stuk. Daarbij komt nog het onderhoud van het materiaal. Een lokale fietsenmaker neemt dit op zich, waarbij Cifla zelf een deel van de onderhoudskosten verzorgt. De racerunners worden veilig gestald in een afgesloten ruimte bij de atletiekbaan.

Op de site van Racerunning Nederland (Racerunning.nl) staat Cifla genoemd bij de verenigingen die structureel racerunning aanbieden. Het is ook de bedoeling dat wij vanuit de vereniging onze trainingen in racerunning gaan promoten.

Plannen voor de komende jaren

 • Het bieden van racerunning-trainingen binnen onze vereniging op de atletiekbaan van Nijmegen.
 • De aanschaf van vijf racerunners.
 • Het scholen van onze trainers via bijscholingsdagen van Racerunning Nederland.
 • Het onderhoud van de racerunners onderbrengen bij een plaatselijke fietsenmaker.
 • Bij verschillende loopwedstrijden in de regio promoten dat onze racerunners daar in het programma worden opgenomen. Dit is in het voorjaar van 2017 al twee keer gelukt.
 • Het geven van voorlichting over racerunning, onder andere door het geven van clinics.
 • Het organiseren van racerunning-wedstrijden.
 • Aandacht trekken voor racerunning via de pers en sociale media om mensen met en zonder beperking op de hoogte te stellen van deze uitstekende manier van bewegen voor deze jongeren.

Draagt u een steentje bij?

Deze plannen brengen natuurlijk aardig wat kosten met zich mee. Alleen de geplande vijf racerunners kosten in totaal al zo’n €11.500,- en daar komt nog een flink bedrag bij voor zaken zoals onderhoud en training. Om dit financieel mogelijk te maken, is een bijdrage van uw fonds, stichting of bedrijf zeer welkom. Wilt u een bijdrage leveren aan dit bijzondere doel of heeft u vragen? Neem contact op met Theo Terhaard via racerunning@cifla.nl  of 0630087634. We staan u graag te woord.

 

  Mogelijk gemaakt door                 
gehandicaptensport kl 2ehandszorghulpmiddelen kl gemeentebergendal kl
LogoBeideWeeshuizen kl LogoWillisTowersWatson  

 

 

 

Over CIFLA

Cifla is een samenstelling van de Latijnse woorden citius (snel) en flatus (wind). Snel als de wind, dat klinkt keurig, maar eigenlijk betekent het "snelle scheet". De naam is een mild protest tegen de destijds nogal formele en behoudzuchtige atletiekwereld
 
 

 

Postadres:

 • A.V. CIFLA
 • Marialaan 310
 • 6541  RR  NIJMEGEN