Trailrun Boa Ventura

Wat doe je als je op vakantie bent op een zonnig eiland in januari? Beetje luieren, beetje zwemmen.....en natuurlijk een stukje lopen!

Toen we onze reis naar Madeira al lang en breed geboekt hadden, heb ik gezocht naar trailrunroutes om de loopconditie een extra boost te geven. Ik stuitte op een trailrun die op de eerste dag van ons verblijf georganiseerd wordt in Boa Ventura, dat aan de noordkant van het eiland ligt. Jan is akkoord en dus staan we om 5.45 uur naast ons bed en reizen rap daarna af naar dit 1500 inwoners tellende dorp.


Op het dorpsplein is het een drukte van belang. Trailrunners en hun supporters staan in de rij voor een startnummer, of drinken een bakje koffie bij de kleine bar aan de rand van het plein. Tegen 09.00 uur is het zover. De atleten van de 11 en de 22 km staan in een gescheiden startveld klaar voor de start. Het duurt meer dan een kwartier voor we vertrekken. De speciaal ingehuurde Drone, functioneerde niet. Als dan in het Portugees is afgeteld, komt het veld in beweging. Bij de eerste kruising gaan wij links en de anderen rechts. We rennen het dorp door en subiet de berg af. Het vormt het begin van wat op zijn zachtst gezegd een ruige trail genoemd mag worden. Het gaat of supersteil omlaag, al dan niet via trapjes, dan wel over kalderimi (=ezelspaden), dan wel over rotsige modderpaden. Of het gaat steil omhoog, via soortgelijke varianten. Er tussenin worden we zo nu en dan verrast over een stuk langs de levada 's (=irrigatiekanalen). Het kan zijn dat er smal bemost pad langs loopt, vol rotsen en boomwortels. Het kan ook zijn dat je over de zijkant van de watergoot balanceert, terwijl het water rechts van je stroomt en links van je een ravijn de diepte in reikt. Rennen en bewust balancerend je voeten neerzetten, wisselen elkaar af. Het is geweldig om te doen, maar soms ook een beetje spannend.

madeira2

We komen door fraaie dorpjes, voorzien van eindeloze bloemen- of groentetuinen. Tot kilometer tien wissel ik met een man of twaalf standaard van positie. Ik neem geleidelijk het voortouw als we bergop gaan of als er gerend kan worden. Zij nemen het voortouw in een oogwenk over als we bergaf gaan. Wat gaan die Madeirenen snel. Dan komt de duurconditie toch van pas. Bij een enkeling van dit groepje lukt het me om hen bij een volgende beklimming, gevolgd door een steile afdaling, voor te blijven. Geleidelijk aan worden het er steeds meer, die blijkbaar ook beroerder beginnen te dalen, of die geen puf meer hebben om de volgende bergwand te beslechten. Ik houd het tempo er bergop en op het vlakke langs de watergoten goed in. Dalen doe ik als een krant. De vakantie is net begonnen en ik wil morgen niet helemaal stijf staan van de spierpijn. Zo komt het dat ik na bijna 3 uur 30 deze halve marathon in de pocket heb. Het is er een die uniek is in zijn soort en die zijn sporen nog wel even nalaat. Ik voel de spierpijn al komen.

de facts: 21 km; 1234 hm; 03:27:24

Indra Bimmel

 

Read 596 times Last modified on maandag, 09 januari 2017 21:49
Login to post comments

Over CIFLA

Cifla is een samenstelling van de Latijnse woorden citius (snel) en flatus (wind). Snel als de wind, dat klinkt keurig, maar eigenlijk betekent het "snelle scheet". De naam is een mild protest tegen de destijds nogal formele en behoudzuchtige atletiekwereld
 
 

 

Postadres:

  • A.V. CIFLA
  • Marialaan 310
  • 6541  RR  NIJMEGEN