Lenteweekend in Limburg: Koning van Spanje trail

Een weekendje Limburg in goed gezelschap en een eindje rennen.....

Begin mei is er het Koning van Spanje weekend, zo langzamerhand een trailklassieker in Nederland. Deze trail was een van de eerste grotere trailevents in ons land en werd dit jaar voor de zevende keer gehouden. MudSweatTrails organiseert deze trailrun, of liever dit trailrunweekend, in het Limburgse Gulpen. Want een dag is intussen niet meer genoeg, als je wilt kun je drie dagen achter elkaar lopen over de paadjes. Te beginnen op vrijdagavond met de Nighttrail, gevolgd op zaterdag door, naar keuze, een 15 of een 32 km en op zondag een 11, 22 of 42 km. De 42 km op zondag was dit jaar het decor voor het NK Trailrunning.  

Tot zo ver het kader, maar waren er ook Ciflaten? Jazeker waren die er, trailrunning wordt ook bij Cifla een bekender fenomeen en veel van de leden wagen zich af en toe aan een rondje rennen over smalle paadjes. En ook niet geheel zonder succes, maar daarover later meer. Precies geteld hebben we niet, maar meer dan 10 Ciflaten stonden op verschillende afstanden aan de start. Ze werden allemaal genoemd en binnengehaald door speaker Toon Verkerk, die het uiteraard niet nalaat om Cifla en haar atleten flink in het zonnetje te zetten. Er was ook een waar atletenhuis (nou ja, 2 huisjes) in Eperheide, waar een ongeregelde groep van onze club zich voor een weekend verzameld had. Heleen Plaatzer was er, maar helaas geblesseerd, Sander van den Hoogen, Peter Koster, Arnoud Runia, Irene van Lieshout en Hans en Annelies Dickhout. Aangevuld met wat niet-Ciflaten die ook wel van een rondje lopen houden. Waar sommigen zich op zaterdag alvast warm draaiden op de fiets, kozen anderen voor kijken bij de loop en aanmoedigen van Sander die aan de bak moest op de 32km. Sander trok flink door in de warme lentezon, maar greep helaas net naast het podium, hij werd 4e. Op deze afstand spotten we ook Patricia Heijmen en Mark Jillesen. Bij de prijsuitreiking bleek er een podiumplek voor Noortje Coster, zij werd 3e op de 15km.  

Na deze eerste loopdag werd in het atletenverblijf de dag geanalyseerd en werden de messen geslepen voor de 22 en 42 km op zondag.Opnieuw een mooie, zij het wat minder zonnige dag. Hans moest vroeg aan de bak op de 42 km, de NK afstand. Helaas bleek hij niet fit en moest na 17 km opgeven. Een uur later stonden Arnoud, Peter, Irene, Jordan van IJsseldijk, Corne van Helteren en ikzelf aan de start van de 22km.  We mochten meteen steil omhoog, de Gulperberg op, daarna er weer af en nog een keer omhoog. De toon was gezet. Daarna kilometers door de mooie heuvels: op en af en op en weer af. Door bos, langs weiden, door veel draaihekjes en langs beekjes. De bekende waterpassage volgde weer op een kilometer of 13: in drie stappen door een enkeldiepe beek en natte voeten voor de rest van de route. Van daar nog maar weer een keer steil omhoog door het bos, door het kale akkerland, weer het bos in, omlaag, omhoog, omlaag, omhoog en dan op 17 km: de verzorgingspost! Sportdrank, water, koek, bananen, rozijnen, zoute stokjes…. Lekker lekker. Even pauze en dan verder voor de laatste 6 km.  Na een lange afdaling nog een keer steil door het bos omhoog, bochtjes links en recht en over een zacht bospad naar het laatste dal voor de laatste heuvel. De achterkant van de Gulperberg, waarna, eenmaal boven aangekomen, de allerlaatste en steile afdaling naar de finish volgde. 23 km en een kleine 700 hoogtemeters op de teller, de ontvangst met Limburgse vlaai was erg fijn! We kwamen allemaal aan de streep, Irene als eerste van de Ciflaten, ook met stip als eerste dame. Dus ook hier een hele mooie podiumplek.

kvs irene


Napraten, prijsuitreiking, evalueren en de conclusie: volgend jaar gaan we weer, we huren dan geen twee maar minstens drie huisjes en dagen Ciflaten die er dit jaar niet waren uit om ook kennis te maken met de Koning van Spanje!

Alle info op http://www.mudsweattrails.nl/koningvanspanje en neem ook eens een kijkje op de facebookpagina van deze loop voor de prachtige foto’s!

Annelies Dickhout

Last modified on dinsdag, 09 mei 2017 19:36
Login to post comments

Over CIFLA

Cifla is een samenstelling van de Latijnse woorden citius (snel) en flatus (wind). Snel als de wind, dat klinkt keurig, maar eigenlijk betekent het "snelle scheet". De naam is een mild protest tegen de destijds nogal formele en behoudzuchtige atletiekwereld
 

Partners

NeerlandiaHoutenVloeren kl

 

 

 

 

 

Sponsors Racerunning

gehandicaptensport kl

2ehandszorghulpmiddelen kl

gemeentebergendal kl

 

LogoBeideWeeshuizen

 

LogoWillisTowersWatson