De Nijmeegse Nieuwjaarsloop; over waterige ogen en ijsklompen

Een jaarlijks feestje van mijn clubje CIFLA aan het begin van het nieuwe jaar waarop iedereen elkaar het beste toewenst en de nadruk ligt om ongedwongen en gezellig lopen, een feest van (h)erkenning. Ik doe de combi waarbij je de vijf en de tien kilometer achter elkaar rent. Met mijn duurlopen van de afgelopen weken in de benen, zal een snelle vijf een beproeving worden.

Als ik thuis de deur uitga, merk ik al dat het een koude bedoening gaat worden. Na de westerstorm van afgelopen week, krijgen we nu een heus koudefront voor de voeten. Waarom dan je muts en handschoenen bij vriendin laten liggen? Ik ben echt overvallen door deze weeromslag en met kouwe klauwen en dito kale schedel arriveer ik op de atletiekbaan in Nijmegen. Iedereen rilt, bibbert en neemt het woord ‘koud’ in de mond. Ee dame droomt over een warm bad, waar ze normaal gesproken nooit in gaat liggen. Ik deel met haar mijn persoonlijk recept: een warme douche en dan gebakken eieren met spek.

In het startvak een oase van herkening. Uiteindelijk blijken 12 mensen net als ik de dubbel te doen. Na een toeter vliegen we het bos in. Meteen ontstaat een kopgroep die zich snel verwijderd van het veld. Ik zit erachter met enkele anderen. Ondanks het waterige zonnetje is het akelig koud. Al snel krijg ik een waterig oog dat steeds volloopt met traanvocht. Normaal gesproken wrijf je dat eruit, maar ik voel mijn handen niet meer. Ze zijn oprecht bevroren en als ik ze schudt of zwaai, is dat een akelige sensatie die vlijmscherpe pijnscheuten doet ontstaan. Om de zoveel tijd wrijf ik een van mijn ijsklompen door mijn waterige oog. Ik voel me een josti met een slapende arm, zoals je die wel eens hebt als je er te lang op gelegen hebt. Het moet een vreemd aangezicht zijn voor de toeschouwers.

njloop 2018 10k 54

We malen met flink tempo door het bos als de befaamde zandhellingen opduiken. Ieder rondje mag je twee keer een zandwal over, pittige klimmetjes van enkele meters die je ritme teniet doen. Daarna slaat de koude op mijn longen en als een piepende stoomlocomotief houd ik een beetje in tot weer sprake is van een normaal geluid dat uit mijn geteisterde longen komt.

Onderweg veel vrijwilligers van mijn cluppie CIFLA die me aanmoedigen met een ‘hey de man van des-Sables’ en ‘succes met je dubbel’. Het geeft de burger moed. Ik kom door de finish in een tijd van 21.50 die later in de uitslagen wordt gecorrigeerd tot een 22.03. Snel verwijder ik mijn chip en startnummer en bevestig chip2 en mijn tweede startnummer.

De tien ga ik wat rustiger van start samen met de eerste dame in het veld. Een memorabel loopje want ik start in hetzelfde veld als Gebrselassi, zoals ik dat eerder deed tijdens de Marathon van Berlijn. Dit is echter Habtom Gebreselassie en niet de befaamde Haile en hij wordt geen eerste, maar tweede. Honderd jongens uit Eritrea werden eind 2015 door de gemeente Nijmegen gehuisvest in een soort barakken buiten de stad. Via buurtbewoners zijn twintig van hen gaan hardlopen of fietsen. Bij loopwedstrijden eindigen ze altijd op het podium. Dit is de tweede keer dat ik op de jongens stuit. De eerste keer was tijdens de Nijmeegse Bruggenloop waar ze ook direct na de start wegstoven om het podium te pakken.

Ik raak onderweg nog verstrikt in een persoonlijke loopvete met Harry van der Zanden. Hij trainde vroeger bij mij en we waren samen lid van het illustere loopgenootschap de Silly Walkers. Vandaag probeert Harry hoge ogen te gooien binnen het Seven Hills Business Running Team. Hij wint voor het eerst in zijn loopcarriere van me en wordt vierde bij de business-lopers. Een leuke strijd. Lang loop ik één pas voor hem en probeer die te houden door het tempo steeds iets op te voeren, in de hoop hem te slopen. Helaas sloopt hij mij, iets met een kuil graven voor een ander.

Ik finish in een 47.24 op een zesde plaats in het combi-klassement. Een heerlijk ochtendje lopen in de bossen van Hemeunsoord.

Meer informatie:

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/07/02/van-heumensoord-en-van-lent-uit-eritrea-gaan-o-2729783-a1504058

https://www.cifla.nl/index.php/cifla-wedstrijden/nieuwjaarsloop

Jan Fokke Oosterhof

 

--

Last modified on woensdag, 10 januari 2018 20:28
Login to post comments