Cifla op de Eiger Ultratrail

Cifla trailrunners op de Eiger Ultratrail: verslag van Hester Pardoel.

Al een tijdje stond de Eigertrail op ons verlanglijstje. In de zomer van 2017 lukte dat niet en kozen we voor een alternatief, de 46km Matterhorn Ultraks, een prachtige technische ultratrail in de omgeving van de karakteristieke Matterhorn.

Gelukkig kwam van uitstel geen afstel en schreven Charlotte (Keetels) en ik zodra het kon in voor de Eiger Ultratrail van 2018. Als afstand kozen we de 51km. Deze afstand wordt de E51 Panoramatrail genoemd omdat je de hele route prachtige uitzichten hebt op o.a. de Eiger, die aan de overkant van het dal steeds prominent in beeld is. Hier volgt een verslag van ons avontuur:

fotow 1

We gaan eerst een paar dagen naar het plaatsje Guttannen om alvast wat Zwitserse berglucht op te snuiven. Daarna verkassen we op de donderdag voor de wedstrijd naar Grindelwald, dat is één dal verder. Hier is het een compleet andere wereld: weg met de rust en stilte, het is hier druk, toeristisch en het dorp wordt vanaf donderdag ingenomen door trailrunners uit heel Europa. Het dorp ademt outdoor en sport, ik word er blij van.

Ons verblijf in Grindelwald is perfect. We sluiten aan bij een aantal andere Ciflaten die dit huis al gereserveerd hadden, dichter bij de finish kan bijna niet, het is nog geen 200 meter lopen.

De dag voor de race besteden we aan eindeloos materiaal controleren, rugtasjes inpakken, herpakken, het hoogteprofiel bestuderen en natuurlijk de startnummers ophalen. Iedereen maakt zich klaar voor zijn eigen start, we hebben 35km lopers, 51km lopers en Heleen die zelfs de 101 gaat lopen!

Eindelijk is het dan wedstrijddag en na een zenuwachtig ontbijt lopen Charlotte en ik als laatsten uit het huis naar onze start. We maken nog een selfie in het startvak en dan gaat het startschot.

fotow 2

De eerste 2 km lopen we bij elkaar in een lekker tempo, daarna loopt Charlotte wat van me weg. Op km 3 wordt de asfaltweg een paadje en begint het te stijgen. Lekker, hier kwam ik voor: echte trailpaadjes omhoog, alsmaar stijgen, een klim van ca 1000 meter tot aan Grosse Scheidegg. Onderweg staan supporters Rob en Wim twee keer om ons aan te moedigen. Zij zijn met de fiets omhoog gegaan en moeten moeite doen om eerder boven te zijn dan wij.

Na Grosse Scheidegg volgt een stukje hoogtelijn, waarna we doorklimmen naar ca 2350 meter. Ik geniet van dit stuk met zijn prachtige uitzichten. Het wordt steeds helderder, waardoor we ook de top van de Eiger te zien krijgen. Vervolgens een stukje dalen, waar ik lekker wat snelheid kan maken, dat voelt goed.

Dan komt de klim naar het hoogste punt, de Faulhorn op 2681m. Deze klim is steil, maar niet moeilijk en ik ben sneller op de top dan ik verwacht had. Later hoor ik dat tot dit punt Charlotte en ik vrij dicht bij elkaar liepen.

Bovenop de Faulhorn is het druk. Er staat een rij trailrunners voor de verzorgingspost en er zijn veel toeschouwers om de lopers aan te moedigen. Een Nederlandse supporter spreekt me aan: “goed bezig, je hebt de grootste klim gehad, nu begint het grote genieten”. Ik grijns: hij moest eens weten hoe leuk ik de trail tot nu toe al vond, ook van klimmen geniet ik met volle teugen.

fotow 3kl

Na de top van de Faulhorn volgen wat sneeuwveldjes die we moeten doorkruisen, altijd leuk midden in de zomer. Ik maak voor de grap wat foto’s om thuis te laten zien dat ik door de sneeuw gelopen heb.

De zon is fel en de afdaling naar Schynige Platte duurt lang. Om het lange traject te doorbreken staat er nog een zeer welkome waterpost die ik niet ingecalculeerd had, en daarna komt dan eindelijk de verzorgingspost Schynige Platte. Daar zie ik voor mij twee lopers van de 101km uit de race gehaald worden, zij hebben hun cut-offtime niet gehaald. Door de warmte ben ik ook langzamer gaan lopen en heb ik tijd verloren, gelukkig loop ik nog binnen alle tijdslimieten voor de E51 .

Na Schynige Platte verandert het landschap, het parcours gaat nu omlaag door bos. Lekker in de schaduw, maar de paden worden wat technischer, oppassen dus voor de vele boomwortels. Het pad daalt wat en klimt dan weer en dat blijft zo op en neer gaan, tempo kan ik niet meer maken. Ik kijk met smart uit naar het volgende punt waar onze supporters Rob en Wim in de ‘Bierwiese’ zullen staan. De vorige dag waren we daar tijdens onze parcoursverkenning langs gewandeld en hadden kennisgemaakt met een Zwitsers stel dat hun vakantiehuis op orde aan het brengen was. Het klikte, en zij hebben voor Rob en Wim twee flessen bier koud gelegd in de waterbak zodat ze met een biertje erbij liggend in het gras op ons kunnen wachten! Daarom dus de ‘Bierwiese’.

Na eindeloos op en neer over dat verschrikkelijke wortelpad komt de Bierwiese dan toch in zicht. Wim staat klaar met een flinke peptalk om me moed in te praten voor het laatste stuk. Charlotte is een uur eerder gepasseerd vertelt hij, dus Rob is vooruit gesneld naar de finish. Een snelle rekensom (snel rekenen lukt niet meer als je al zo lang gelopen hebt, maar gelukkig was Wim nog scherp) bewijst dat ik nog steeds binnen de tijdslimiet loop, en onder de 11 uur moet kunnen finishen. Niet waar ik op voorhand op gehoopt had, maar ik hou de moed erin.

 

 

fotow 4      fotow 5    

 

Wim fietst een stukje met me mee naar beneden, tot iets na de verzorgingspost bij Burglauenen. Vanaf daar is het 7km asfalt, licht klimmen naar Grindelwald. Het is begonnen met regenen en door de koelte kan ik weer wat tempo maken. Nou ja….als je dat nog tempo kunt noemen. Ik dribbel in ieder geval alle andere lopers voorbij. Het dorp in gaat het nog even flink omhoog (welke idioot heeft dit bedacht?!) tot aan de hoofdstraat en dan is daar eindelijk de finish! Tevreden zet ik mijn horloge uit en laat trots de steen als medaille omhangen. Nu eerst bier!

Alle Ciflaten in Grindelwald hebben hun afstanden volbracht. De 101km werd stilgelegd vanwege onweer en na lang wachten weer hervat over een verkorte route. Heleen heeft hierdoor met ‘slechts’ 93km de E101 voltooid.

De uitslagen van de Ciflaten staan hier (https://www.cifla.nl/index.php/nieuws/uitslagen/357-ciflaten-succesvol-bij-eigertrail).

 

fotow 6

Last modified on zondag, 05 augustus 2018 10:24
Login to post comments