Halve van Egmond 2019

474 times

 

Moe, voldaan, fijne schouder na de finish

Dat waren mijn eerste gedachten afgelopen zondag, toen ik finishte bij de halve van Egmond, en ik mocht leunen op de schouders van Kim Fairley, die al was gefinisht na haar mooie strijd.

Jaarlijks komen op de tweede zondag van januari bijna 20.000 lopers naar de Noord-Hollandse kust om 21,1 km te zwoegen en te ploegen. Over asfalt en duinen, dwars door mul zand en scherp helmgras. Met een goede kans op flinke wind, regen en kou.

Het avontuur begon voor mij op vrijdagmiddag, toen ik met Ruud Nefkens vanuit Nijmegen vertrok voor een sportief weekendje Egmond, wat we ondertussen alweer een aantal jaren traditiegetrouw met een groepje Ciflaten doen. Met in het vooruitzicht de halve marathon als afsluiter, een klassieker in Egmond.  

De vrijdag en zaterdag bestaan voor de meesten van ons voornamelijk uit relaxen, eten, beetje lopen, weer relaxen, loslopen in de duinen, dan weer eten en relaxen. De fanatiekelingen onder ons, in dit geval Arnoud Runia en Martijn Phylipsen (die als niet-Ciflaat gezellig bij ons aansloot), vonden de halve marathon lopen niet genoeg en namen ook deel aan de AGU Egmond-Pier-Egmond. Dat is al jaren de grootste MTB-strandrace van Europa met zo’n 4.000 deelnemers. De strandrace is 38 km lang en gaat van Egmond aan Zee naar de pier van Wijk aan Zee en weer terug. Ook Dieuwertje Poort, die het weekend met NSTV Trion doorbracht, stapte zaterdag op de fiets voor een zware race.

Op zondag was het dan zover, de halve marathon. Na een weekend neurotisch alle weerapps in de gaten te hebben gehouden, ging het dan toch echt gebeuren.  

Er stond een flinke westenwind, wat vooral te merken was tijdens de eerste 7km op het strand. Eenmaal de duinen in bleek de race niet makkelijker geworden. Mul zand en modder wisselden elkaar af tot we eindelijk op wat meer verharde paden terecht kwamen. Het bochtige parcours zorgde voor een pittige wisselvallige strijd tegen de elementen, met name de harde tegenwind op de beruchte Bloedweg was killing!

Wat was ik blij toen daar eindelijk de finish in zicht kwam. “Kom op, laat die benen rollen….”, dacht ik, “….niet opgeven, je kunt het”. En ik kon het, wat was het weer een strijd. Met een mooie eindtijd, zelfs een pr in 1.26.45. Ik kijk alweer uit naar volgend jaar!

De uitslagen van cifla vind je elders op deze site. Meer over de halve van  Egmond op: https://www.nnegmondhalvemarathon.nl/

 

 Karen Wijlaars  

 

Finish met Kim

 

 

 

Last modified on vrijdag, 18 januari 2019 19:16
Login to post comments